domingo, 25 de mayo de 2008

Encarta i Wikipedia

També aquesta setmana hem treballat dos enciclopèdies, potser una amb mes reconeixement que l’altre.

Estem parlant de la enciclopèdia Encarta i la Wikipedia.

La principal diferencia és que L’Encarta es privada i la Wikipedia és publica.

La enciclopèdia Encarta prové de l’empresa Microsoft per això es un programa privatiu, hem de pagar una quota al any per poder-la tenir al nostre ordinador.

L'Encarta té un índex temàtic i explica els fets segons el seu ordre d'esdeveniment.

Desprès tenim la Wikipedia, és una pagina web lliure que té llicencia amb Creative Commons. Els seus creadors no és com en l’Encarata, que Microsoft contracta a uns especialistes perquè la creïn, aquí més bé podem ser tots els creadors, la informació de la Wikipedia prové dels mateixos usuaris que fan possible mostrar una informació o no, tot seguint unes normes.

Per això si hi ha alguna informació que alguns usuaris no estant d’acord es crear una discussió en que la gent tindrà que dir el perquè pensa si ha de estar o no tot amb una fons d’informació que doni suport a la seva argumentació.

La Wikipedia no té un índex temàtic i la informació la explica per fets cronològicament.

Una altra diferencia és la qüestió d’idiomes, l’Encarta aquí nomes la podem trobar en castellà, en canvi la Wikipedia al ser mundial està disponible a molts idiomes i la informacio de una mateixa cosa no és la mateixa per tots els idiomes. En canvi en la Encarta es diferent idioma però la mateixa informació.

Una curiositat que em va sobtar és que a la Wikipedia hi ha bibliotecaris que són aquells que tenen una rang superior, ja que durant un temps són els que han escrit molts articles o els han editat..i mitjançant els usuaris els han escollit per passar a un nivell més alt, amb el objectiu que amb el càrrec de bibliotecari poden retirar articles, informació, qualsevol cosa que estigui penjada si no compleix les normatives de la Wikipedia.


Només puc enllaçar el link de la pagina web Wikipedia, ja que l'Encarta, com hem dit abans, es un programa que l'has de comprar per poder gaudir d'ell


www.wikipedia.org

No hay comentarios: